Brood

Wij krijgen brood geleverd van twee verschillende leveranciers

Het is mogelijk om brood van te voren te bestellen. Vervolgens kunt u het bij ons komen op halen wanneer u wilt. U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen of per contactformulier op de pagina Contact.

Brood van v/d Westen

Zonnemaire heeft al een respectabele historie. Deze bakkerij bestaat al sinds 1950. Toen is Gerrit Van der Westen een 'gewone' ambachtelijke bakkerij begonnen in Made. Zijn zoon Ad heeft de bakkerij in 1974 overgenomen.

Ad: "Na een jaar of twee voelde ik dat er 'brood zat' in de biologische sector die toen nog in de kinderschoenen stond. De vraag naar biologische producten was nog gering. We hebben ons toen toch, voorzichtig gericht op het biologisch bakken. In 1988 zijn wij gestopt met het 'gewone' brood en bakken nu alleen nog maar biologisch. De basis van ons brood is biologische tarwe dat wij o.a. uit Frankrijk halen. Elke week wordt vers graan gemalen op de windmolen in Made. In de bakkerij wordt het meel gemengd met water en wat zout (afhankelijk van het type brood worden ook noten, vruchten enz. toegevoegd) en daarna flink gekneed. Voor het laten rijzen van het deeg gebruiken wij zuurdesem, een natuurproduct dat al eeuwen wordt toegepast voor 'echt' brood. Deeg rijst het best bij een temperatuur van 30 graden. Wij maken ook 'gewoon' gistbrood. Daarna worden de verschillende soorten brood in twee ovens gebakken. Eén daarvan is een traditionele steenoven."

Brood van Menno

Tien jaar geleden trok Menno naar Frankrijk om de geheimen van echt Frans brood te leren kennen. Hij wilde brood leren bakken zonder kleur- en smaakstoffen en zonder chemische trucjes. Na een profesionele bakkersopleiding in Rouen, ging hij werken bij één van de beste bakkers in Parijs. Daar leerde hij desembroden bakken met molenstenen gemalen biologisch meel, in een houtgestookte steenoven uit 1912. Hier krijgt brood nog tijd om te rijzen, soms wel 24 uur lang, waardoor de van nature in het meel aanwezige aroma's de kans krijgen zich volledig te ontwikkelen. Door het bakken op de stenen vloer van de oven krijgt het brood een karakteristieke, dikke korst die niet alleen knapperig is, maar het brood ook beschermt tegen uitdrogen.

"Om mijn brood in Nederland te kunnen maken, gebruiken we alleen het allerbeste meel, dat we kopen bij een op stenen malende molen aan de Loire. Het mineraalrijke zeezout komt uit de Guérande."

Het desem, dat nodig is om het deeg te laten rijzen heeft Menno zelf zo'n 10 jaar geleden gemaakt en sindsdien iedere dag ververst. "Zo kunnen we iedere dag het lekkerste en het meest gezonde brood van Nederland bakken dat echt alleenmaar bestaat uit biologsich meel, zeezout en water. Desembrood bevat namelijk, in tegenstelling to volkoren gistbrood, geen phyaten. Belangrijke mineralen als calcium, zink en magnesium worden dan beter door je lichaam opgenomen.

Bekijk ook

  • Locatie
    Weet Reformhuis Zonnepoort te vinden via Google maps.
  • Contact
    Heeft u een opmerking of een vraag? Neem hier contact op met Reformhuis Zonnepoort
  • Producten
    Een overzicht van het uitgebreide assortiment van Reformhuis Zonnepoort.